denizli yemek tarifleri
denizli yemek videoları
denizli yemek seyret
denizli yemek fotoğrafları
denizli yemek manzaraları
denizli yemekleri
denizli mutfağı
denizli sofrası
denizli damak tadı
denizli yöresel yemekleri
denizli ili yemekleri
yemek resimleri
Yöresel Tatlar Denizli'de geleneksel yemek türleri ve beslenme alışkanlıkları sürmektedir. Kedi börülcesi çorbası,Mercimek çorbası,Domates çorbası, kuru börülce çorbası, Tarhana çorbası, ovmaç çorbası gibi yöreye özgü çorba türleridir. Et yemeklerinin başlıcaları tas kapaması, kumbar dolması, sirkeli et, nohutlu et, Tandır,kol dolması, ciğer sarma, saçta işkembedir. Denizli mutfağının temelini sebzeli yemekler oluşturur.Özellikle patlıcan yemek çeşitleri çoktur. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözlemesi gibi vb. Taratorlu börülce salatası, ebe gümeci salatası, filiz salatası Yöreye özgün salata türleridir. Börek ve tatlı türlerinde Ege Bölgesi özellikleri görülür. Yufka, şipit, bazdırma evlerde yapılan ekmekledir. Yöredeki beslenme alışkanlıklarından biri de yatmadan önce yenen “yat geber ekmeği”dir. Kışın darı, kavurga, ceviz, kestane; yazın türlü meyveler, salatalık, kavun, karpuz yenir.
yemek resimler
yemek fotoğraflar
yemek manzaralar
yemek görüntüler
yemek videoları
yemek tarifleri
yemek anlatım
Kahvaltı Kültürü
Kahvaltı saati, iş ve okul saatine göre değişmektedir. Şehir merkezinde, evlerde kahvaltı;genelde hafta içi saat 07.00- 08.00 arasında yapılmaktadır. Esnaflar ise iş yerinde saat 08.00 den sonra kahvaltı etmektedir. Köylerde ise kahvaltı tarlaya gitmeden önce sabah 07.00 de, veya tarlada kuşluk vakti saat 10.00 - 10.30 da yapılmaktadır.
Kahvaltıyı, memurlar, emekliler, ev hanımları ve öğrenciler evlerde, tarlada çalışan işçiler ve köylülerde tarlada yapmaktadır.
Kahvaltı hazırlarken önce; Çay demlenir, yumurta haşlanır, soğanlı, sarımsaklı ve zeytinyağlı domates kavurması hazırlanır, patates kızartılır üzerine sarımsaklı, zeytinyağlı domates sosu dökülür. Tavada patates buğulama yapılır. Yağda; küçük taze patateslerden, kabuklu yıkanmış halde patates hoplatılır.Yanında közde ütülmüş kuru biberle yenir. Ateşte yaş biber ütülür. Haşlanmış yumurtalar doğranır, üzerine kuru soğan ve sıvı yağ, toz biber ekilerek yumurta salatası hazırlanır. Bunun dışımda cevizli bal hazırlanır.Taze kaymak konur. Kahvaltı hafta içi kısa tutulur. Hafta sonlan ise uzun zamana yayılır. Çalışanlardan evde kahvaltı yapamayanlar simit vb. gıdalarla kahvaltıyı iş yerinde geçiştirmektedir.
Kahvaltı genellikle her sabah yapılır.
6-a) Kahvaltıda içecek olarak çay, ıhlamur bulunur.
b) Fırın ekmeği, bunun yanında yufka da bulunduğu olur.
c) Beyaz peynir, tulum peyniri, çakmaklı peynir.
d) Salamura zeytin, sofralık siyah zeytin.
e) Süzme çam balı, petek bal; vişne, ayva ve çilek reçel
f) Kaymak, tuzsuz tereyağı,
peynir, sucuk, yumurta. g) Tarhana çorbası, şekerle tatlandırılmış sıcak taze süt içine doğranmış yufka, domates soslu patates kızartması, patates buğulama, yumurta salatası, patates hoplatması, domates kavurması, sucuklu yumurta, salçalı, tereyağlı yumurta kavurması, saç böreği, tereyağla yağlanmış sıcak yufka üzerine biber tuzu ve çökelek ekilmiş dürüm, yumurtaya bulanmış fırın ekmeği kızartması, sigara böreği, patates salatası, tereyağı ile kızartılmış tavuk filetosu, domatesli, acılı, sosis kavurması, vb. Acıpayam çevresinde, sıcak yufka üzerine taze tereyağı sürülür, üzerine biber tuzu ve peynir ekilerek dürüm yapılır. Acıpayam yöresinde: soğanlı, acı biberli yumurta salatası; haşlanmış yumurta yufka üzerine doğranır, üzerine kuru soğan ve kuru acı biber doğranır ve istenirse üzerine zeytinyağı dökülür. Acıpayam çevresinde; patates buğulama, patates ve soğanlar sobanın fırınına yoksa soba üzerine nemlendirilerek bakir kapakla kapanır. Piştikten sonra ütülmüş kuru acı biberle birlikte yufkayla dürüm yapılır. Domates kavurması; kabuğu soyulmuş domates, soğan, biber doğranır, içine zeytin yağı dökülerek kavrulur. Fırından alınan sıcak ekmeğin içine tereyağı sürülerek kahvaltıda sunum yapılır. Bunun yanında tahinli pide yaptıranlarda vardır. Çalışanlar, hafta sonlarında daha teferruatlı kahvaltı hazırlayarak sunum yapmaktadırlar. Yaz sezonunda, kahvaltıda domates- salatalık, biber söğüşü daha yaygındır. Günümüzde kahvaltılar evin mutfağında, yaz aylarında balkonlarda yapılmaktadır. Eski yıllarda oturma odasında kahvaltı yapılırdı. Daha önceleri sacda her sabah (lavaşa benzeyen) kalın yufka yapılırdı. Tarhana çorbası ve sıcak şekerli süt içine doğranmış yufka, (sütlü ekmek doğraması), sahanda tereyağlı yumurta, dığanda soğanlı, tereyağlı yumurta kavurması, önceden kavrulmuş ciğer kıymalı soğanlı yumurta kavurması, haşlanmış patates, soğan, salça, biber ve yağla yapılan patates kavurması. Kahvaltıyı aile bireyleri günümüzde de topluca yapmaktadır. Bunun yanında kahvaltı yapamayan öğrenciler ve çalışanlar okulda ve işyerlerinde kuru gıdalarla
(simit, pasta vb.) kahvaltıyı geçiştirmektedirler. - Ailelerin bütçesine göre kahvaltı menüsündeki çeşitlilik değişmektedir. - Kahvaltı sunumları, tek tek servis tabaklarına alınarak kahvaltı yapılmaktadır. Yörede kahvaltıların masada ve yer sofrasında yapılması ailelere göre değişiklik göstermektedir. Acıpayam yöresinde, yat - geber ekmeği olarak tanınan gece kahvaltısı vardır. Yatmadan önce, zeytin, peynir, biber tuzu, patates buğulaması, tereyağlı yufka, sobada pişirilmiş deri peyniri vb. çayla birlikte yapılır. Beş çayı, emekli kişilerin ve ev hanımlarının kendi aralarında yaptıkları çay-pasta ikramlarıdır. İftar sofrasında, zeytin bulunur, bunun dışında yöresel çorbalar yer alır. Kurban Bayramında, kurban kesen kişiler kahvaltıyı; kesilen hayvanın böbreği ile yapar. Bunun dışımdaki aile bireyleri kahvaltıyı evin erkekleri camiden geldikten sonra yaparlar. Ramazan Bayramında; Kahvaltı sofrasına lokma, bişi ve susamlı, haşhaşlı çöreklerde sunulur. Kahvaltıda ana yemekler bulunmaz. Akrabalar ve arkadaşlar arasında tatil günlerinde kahvaltı daveti yapılır. Kahvaltı kültürü yemek kültürünün bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu nedenle Acıpayam yöresindeki yemekle ilgili şu sözler söylenmektedir. Karnım aç olsa da, gözün tok olsun, Aç ayı oynamaz, Ekmeği yanında zeytin silkti, Gönülsüz yenen aş, ne karın ağrıtır ne de baş, Aç köpek fırın deler. Yengem beni yarım ekmek yoluna oynattı, Çingene kızına bılla etmişler, billa iki ekmek versene diye istenmiş. Her şey yakışığı ile tarhana aşı kaşığı ile yenilir, Kadın vardır baklava ununu taş eder; kadın vardır çerden çöpten aş eder. Ditdiri yavrum dittiri Arpa unundan katmeri olur dipdiri, Her öğün geçer, akşam öğünü geçmez. Bir yoğurum hamurun varsa ustasına yoğurt. Küçük Haranımın aşı ye kocabaşı ye (Fıkra). Ağrısız başım, gaygısız aşım, Acı acıyı, su sancıyı keser, Buğday olan yerde un olmaz, un olan yerde ekmek alınmaz. Arı bal alacağı çiçeği bilir; Elin ekmeği kanlıdır-kanlı; Silen yer, silemeyen yiyemez. Et ye su iç donsun, Yangın (tatlı) ye, su içme sinsin. Kahvaltı konusunda bilimsel bir çalışma yapılmamıştır.
peynir, sucuk, yumurta. g) Tarhana çorbası, şekerle tatlandırılmış sıcak taze süt içine doğranmış yufka, domates soslu patates kızartması, patates buğulama, yumurta salatası, patates hoplatması, domates kavurması, sucuklu yumurta, salçalı, tereyağlı yumurta kavurması, saç böreği, tereyağla yağlanmış sıcak yufka üzerine biber tuzu ve çökelek ekilmiş dürüm, yumurtaya bulanmış fırın ekmeği kızartması, sigara böreği, patates salatası, tereyağı ile kızartılmış tavuk filetosu, domatesli, acılı, sosis kavurması, vb. Acıpayam çevresinde, sıcak yufka üzerine taze tereyağı sürülür, üzerine biber tuzu ve peynir ekilerek dürüm yapılır. Acıpayam yöresinde: soğanlı, acı biberli yumurta salatası; haşlanmış yumurta yufka üzerine doğranır, üzerine kuru soğan ve kuru acı biber doğranır ve istenirse üzerine zeytinyağı dökülür. Acıpayam çevresinde; patates buğulama, patates ve soğanlar sobanın fırınına yoksa soba üzerine nemlendirilerek bakir kapakla kapanır. Piştikten sonra ütülmüş kuru acı biberle birlikte yufkayla dürüm yapılır. Domates kavurması; kabuğu soyulmuş domates, soğan, biber doğranır, içine zeytin yağı dökülerek kavrulur. Fırından alınan sıcak ekmeğin içine tereyağı sürülerek kahvaltıda sunum yapılır. Bunun yanında tahinli pide yaptıranlarda vardır. Çalışanlar, hafta sonlarında daha teferruatlı kahvaltı hazırlayarak sunum yapmaktadırlar. Yaz sezonunda, kahvaltıda domates- salatalık, biber söğüşü daha yaygındır. Günümüzde kahvaltılar evin mutfağında, yaz aylarında balkonlarda yapılmaktadır. Eski yıllarda oturma odasında kahvaltı yapılırdı. Daha önceleri sacda her sabah (lavaşa benzeyen) kalın yufka yapılırdı. Tarhana çorbası ve sıcak şekerli süt içine doğranmış yufka, (sütlü ekmek doğraması), sahanda tereyağlı yumurta, dığanda soğanlı, tereyağlı yumurta kavurması, önceden kavrulmuş ciğer kıymalı soğanlı yumurta kavurması, haşlanmış patates, soğan, salça, biber ve yağla yapılan patates kavurması. Kahvaltıyı aile bireyleri günümüzde de topluca yapmaktadır. Bunun yanında kahvaltı yapamayan öğrenciler ve çalışanlar okulda ve işyerlerinde kuru gıdalarla
(simit, pasta vb.) kahvaltıyı geçiştirmektedirler. - Ailelerin bütçesine göre kahvaltı menüsündeki çeşitlilik değişmektedir. - Kahvaltı sunumları, tek tek servis tabaklarına alınarak kahvaltı yapılmaktadır. Yörede kahvaltıların masada ve yer sofrasında yapılması ailelere göre değişiklik göstermektedir. Acıpayam yöresinde, yat - geber ekmeği olarak tanınan gece kahvaltısı vardır. Yatmadan önce, zeytin, peynir, biber tuzu, patates buğulaması, tereyağlı yufka, sobada pişirilmiş deri peyniri vb. çayla birlikte yapılır. Beş çayı, emekli kişilerin ve ev hanımlarının kendi aralarında yaptıkları çay-pasta ikramlarıdır. İftar sofrasında, zeytin bulunur, bunun dışında yöresel çorbalar yer alır. Kurban Bayramında, kurban kesen kişiler kahvaltıyı; kesilen hayvanın böbreği ile yapar. Bunun dışımdaki aile bireyleri kahvaltıyı evin erkekleri camiden geldikten sonra yaparlar. Ramazan Bayramında; Kahvaltı sofrasına lokma, bişi ve susamlı, haşhaşlı çöreklerde sunulur. Kahvaltıda ana yemekler bulunmaz. Akrabalar ve arkadaşlar arasında tatil günlerinde kahvaltı daveti yapılır. Kahvaltı kültürü yemek kültürünün bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu nedenle Acıpayam yöresindeki yemekle ilgili şu sözler söylenmektedir. Karnım aç olsa da, gözün tok olsun, Aç ayı oynamaz, Ekmeği yanında zeytin silkti, Gönülsüz yenen aş, ne karın ağrıtır ne de baş, Aç köpek fırın deler. Yengem beni yarım ekmek yoluna oynattı, Çingene kızına bılla etmişler, billa iki ekmek versene diye istenmiş. Her şey yakışığı ile tarhana aşı kaşığı ile yenilir, Kadın vardır baklava ununu taş eder; kadın vardır çerden çöpten aş eder. Ditdiri yavrum dittiri Arpa unundan katmeri olur dipdiri, Her öğün geçer, akşam öğünü geçmez. Bir yoğurum hamurun varsa ustasına yoğurt. Küçük Haranımın aşı ye kocabaşı ye (Fıkra). Ağrısız başım, gaygısız aşım, Acı acıyı, su sancıyı keser, Buğday olan yerde un olmaz, un olan yerde ekmek alınmaz. Arı bal alacağı çiçeği bilir; Elin ekmeği kanlıdır-kanlı; Silen yer, silemeyen yiyemez. Et ye su iç donsun, Yangın (tatlı) ye, su içme sinsin. Kahvaltı konusunda bilimsel bir çalışma yapılmamıştır.
MALZEMELER:
2 adet kızartılmış yufka
1 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı haşlanmış mercimek
1 tatlı kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI:
Soğan küp şeklinde doğranır ve pembeleşinceye kadar yağda kızartılır. Daha sonra haşlanmış mercimek ve kızartılmış yufkalar küçük parçalar halinde ilave edilir. Tuz katılarak karıştırılır ve ocaktan alınarak servis kabına boşaltılır.
SERVİS: Ilık veya sıcak olarak servis yapılır.
SÜLLER PİDESİ
MALZEMELER: Kuşbaşı et Kaşar Domates Biber Şeker Bal HAZIRLANIŞI: SERVİS: Sıcak veya soğuk yenilebilir.
SÜLLER PİDESİ
MALZEMELER: Kuşbaşı et Kaşar Domates Biber Şeker Bal HAZIRLANIŞI: SERVİS: Sıcak veya soğuk yenilebilir.
MALZEMELER:
1 kg. nohut
2 kg. et
100 gr. tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
10 gr. tuz
1 adet soğan
HAZIRLANIŞI:
Et yıkanır ve bir tencereye konur. Az piştikten sonra nohut ve doğranmış soğan ilave edilir. Pişerken tereyağı, tuz ve karabiber ilave edilir. 2 saat kadar hafif ateşte pişirilir.
SERVİS: Sıcak olarak servis yapılır.
DOLMA
MALZEMELER: 500 gr. dolmalık biber 500 gr. bulgur 250 gr. pirinç 1 kg. domates 10 adet kurutulmuş patlıcan 10 gr. karabiber 20 gr. tereyağı 1 çay kaşığı tuz 1 kg. kıyma 1 su bardağı su HAZIRLANIŞI: Kıyma, bulgur, pirinç, karabiber, tuz bir kapta yoğrulur. Hazırlanan malzeme patlıcan, domates ve biberlerin içine doldurulur. Tencereye yerleştirilir ve içine tereyağı ve su eklenerek, hafif ateşte pişirilir. SERVİS:
DOLMA
MALZEMELER: 500 gr. dolmalık biber 500 gr. bulgur 250 gr. pirinç 1 kg. domates 10 adet kurutulmuş patlıcan 10 gr. karabiber 20 gr. tereyağı 1 çay kaşığı tuz 1 kg. kıyma 1 su bardağı su HAZIRLANIŞI: Kıyma, bulgur, pirinç, karabiber, tuz bir kapta yoğrulur. Hazırlanan malzeme patlıcan, domates ve biberlerin içine doldurulur. Tencereye yerleştirilir ve içine tereyağı ve su eklenerek, hafif ateşte pişirilir. SERVİS:
MALZEMELER :
500 gr bakla
500 gr süzme yoğurt
1 tane büyük soğan
Yarım bağ dereotu
Yarım bağ maydanoz
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı kırmızıbiber
HAZIRLANIŞI :
Bakla temizlenir, yıkanır ve doğranır. Bir tencerede tuzlu suda haşlanır. Piştikten sonra süzülür. Boş bir kaba alınır. Ayrı bir tavada yağ kızdırılır, soğanlar doğranıp içine atılır ve kavrulur. Kavrulan soğanın içine salça ve kırmızıbiber koyulur. Ocağın altı kapatılır, içine maydanoz ve dereotu koyulur. Bir tabakta yoğurt sarımsakla birlikte ezilir. Tavada kavrulan soğan, salça karışımı ile birleştirilir. En son yoğurtlu salçalı bu karışım sosu baklanın üzerine dökülür.
SERVİS: Ilık olarak servis yapılır.
KÜRDAN KEBABI
KÜRDAN KEBABI
MALZEMELER :
1 kilo patlıcan
1 kilo kıyma
Yarım kilo domates
Yarım kilo biber
Kıyma harcı ( yeterince soğan, sarımsak, baharat, galeta unu, yumurta)
İki yemek kaşığı salça, biraz tuz
HAZIRLANIŞI :
Kıyma harcı hazırlanıp, köfte yoğrulur. Patlıcanlar uzun şerit halinde kesilip tuzlu suda acısı çıkıncaya kadar bekletilir. Bu arada köfteler kızartılıp bir kaba alınır. Patlıcanlarda kızartılır ve fazla yağı kağıt havlu ile alınır. İki dilim patlıcan artı şeklinde üst üste konulur ve ortasına köfte koyulup kenarları kapatılır. Üzerine bir dilim halka domates ve biber de koyularak kürdan batırılır. Salça sulandırılıp üzerine dökülür ve tepsi fırına verilir.
SERVİS : Sıcak olarak servise sunulur.
ODUN ATEŞİNDE TOP TARHANA ÇORBASI
ODUN ATEŞİNDE TOP TARHANA ÇORBASI
Kuzu Çevirme yaklaşık olarak130 -140 cm genişliğinde ,150 cm yüksekliğine ve 80 -90 cm derinliğindeki ocaklarda pişirilir. Kuzu, koyun, keçi gibi küçük baş hayvanlar 2,5 metrelik bir sırığa takılır ve ateşin üzerinde döndürülerek pişirilir.
Çevirme için hazırlanan kuzunun derisi yüzülürken deri altına kesinlikle bıçak kaçırılmamalıdır. Aksi halde kıvam tutmaz. Kuzunun iç organlarının karın bölgesinde açılan 15-20 santimetrelik bir yarıktan dışarı çıkartılır ve kanlar tamamen temizlenir.
Kuzu; sırığın ince tarafı boynundan çıkacak şekilde geçirilirve sırık üzerinde kaymasın diye boynu sırığa bağlanır. Kuzunun arka bacaklar geriye doğru döndürülür ve bağlanır,
ön bacaklar ise eklemlerden kesilir ve göğüste açılan yerlere sokulur. Karındaki açık yerden içeriye isteğe bağlı olarak tuz, baharat, domates vb. konulabilir. Karındaki açıklık bir ağaç lifiyle dikildikten sonra sırık önceden hazırlanmış olan ocağa konur. Ateş kuzunun altında değil köşelerinde olmalıdır. Pişme sırasında akan yağların toplanması amacıyla alta bir tepsi konulur. Kuzu ocağa ilk konulduğunda terleme işlemi başlayana kadar ocak çok hafif tutulur daha sonra nispeten arttırılır. Kuzuyu ağır ateşte pişirmek ve çok yavaş çevirmek gerekir. Pişme süresi 4-9 saat arası değişebilir.
ön bacaklar ise eklemlerden kesilir ve göğüste açılan yerlere sokulur. Karındaki açık yerden içeriye isteğe bağlı olarak tuz, baharat, domates vb. konulabilir. Karındaki açıklık bir ağaç lifiyle dikildikten sonra sırık önceden hazırlanmış olan ocağa konur. Ateş kuzunun altında değil köşelerinde olmalıdır. Pişme sırasında akan yağların toplanması amacıyla alta bir tepsi konulur. Kuzu ocağa ilk konulduğunda terleme işlemi başlayana kadar ocak çok hafif tutulur daha sonra nispeten arttırılır. Kuzuyu ağır ateşte pişirmek ve çok yavaş çevirmek gerekir. Pişme süresi 4-9 saat arası değişebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder